Een hele hoop vragen!

Vragen staat vrij ... / Posez vos questions ...

Moderator: Domotix-Moderators

Post Reply
Dumor
DomoFan
Posts: 15
Joined: Sun Jan 29, 2006 10:47 am
Location: Kortrijk - België

Een hele hoop vragen!

Post by Dumor »

Eerst even een korte inleiding vooraleer ik mijn vragen over van alles en nog wat op jullie loslaat.
Ik ben er nu nog niet mee bezig, maar ooit komt een dag dat ik mijn woning van wat domotica zal voorzien. Hierbij denk ik aan de meest algemene dingen, zoals lichtpunten dimmen en sferen creëren, meerdere functies aan 1 knop geven, enkele stopcontacten schakelen, rolluiken sturen, alles aan-uit, ... Later kan dan nog altijd wat uitgebreid worden, zoals visualisaties en dergelijke.
Momenteel kan ik goed overweg met de Siemens S7 PLC-programmeertaal en de IEC1131-norm die Phoenix Contact bvb gebruikt in zijn RFC's. Daarom gaat mijn voorkeur natuurlijk uit naar een PLC-gecontroleerde omgeving. Ook omdat de mogelijkheden op lange termijn open blijven.

En dan nu de essentie:

1) Waar geraak je aan materiaal zoals PLC's, voedingen, sensoren, kasten, ... noem maar op!

2) Is de lengte van de kabels van sensoren beperkt, of moet ik daar zeker geen schrik voor hebben in een huis van 'gemiddelde grootte'?

3) Wat is de beste manier om te dimmen? Kan je met van die dimmodules ook verschillende groepen, die je normaal apart bedient, tegelijk sturen om sferen te creëren? Kun je die functie aan 1 knop geven? Zoja, waarmee kan zoiets verwezenlijkt worden?

4) Hoe meten jullie de temperatuur in de verschillende kamers op? In de industrie bestaan er thermokoppels of PT100 die zeer klein en nauwkeurig zijn en waarschijnlijk ook niet zo heel duur zijn, maar misschien zijn er betere methoden.

5) Hoe kun je anticiperen op het feit dat op een dag je sturing defect zal zijn en je geen enkel licht of rolluik meer zou kunnen bedienen? Kan er maw gemakkelijk overgeschakeld worden op manuele controle?

6) Ik heb hier al gelezen over teleruptoren vs relais en zo meer, maar wat is het rendement van die dingen? Heb je daar veel verliezen mee? Ik zou toch eerder geneigd zijn om relais te nemen omdat deze een duidelijke aan of uit stand hebben. Ok, je hebt dan mechanische slijtage, maar teleruptoren sneuvelen toch ook geregeld, niet?

7) Hier en daar zou ik voorzien dat er extra luidsprekers kunnen geplaatst worden, zoals bvb in de badkamer en op het terras. Het is niet de bedoeling dat er overal verschillende muziek kan gekozen worden, er moet enkel mogelijkheid zijn om de verschillende zones onafhankelijk in of uit te schakelen. Heb je daarvoor een aangepaste installatie met meerdere uitgangen nodig, of kun je gewoon met speakerkabel parallel vanaf dezelfde uitgang aftakken? Ik heb echt geen idee van hoe die dingen werken, dus voor hetzelfde geld vervorm je zo het signaal en krijg je er niks meer uit.

8 ) Hoe zit het met de levensduur van een systeem? Een klassieke installatie gaat toch zo'n 25 jaar mee op z'n gemak. Wat ik zeker niet wil is elk jaar of elke 2 jaar ergens een dure module of voeding of iets dergelijks vervangen, want zo heb je op je oude dag nog geen rust.


Dit zijn de belangrijkste vragen die ik me nog stelde nadat ik bijna het hele forum had doorgenomen. Indien er mensen zijn die maar op 1 of enkele vragen willen antwoorden, zou ik al heel tevreden zijn. Daarom heb ik ze ook genummerd om er gemakkelijk naar te kunnen verwijzen.

Vraag gerust meer uitleg als er onduidelijkheden zijn! ( en sorry voor de lange post :twisted: )

Greetz,
Steven
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Hoi Steven,

Eerst en vooral, ik denk zo precies, dat alle vragen al wel uitgelegd staan ergens op het forum, maar misschien niet altijd even duidelijk, vandaar zal ik persoonlijk zoveel mogelijk nummertjes al proberen te beantwoorden ...

1)
Keuze van materiaal is heel belangrijk, en vandaar je groothandel al evenzeer ... Het is namelijk zo, dat sommige groothandels niet ALLE merken volgen, en indien je het toch al zou kunnen bestellen, is het vaak met extra transportkosten en hogere prijzen, omwille van het feit, dat ze normaal gezien niet veel (of niets) afnemen bij die bepaalde leveranciers !

Maar normaal gezien voldoen de meeste groothandelaars (hier in de regio is dat bv. Vandewater in Herentals), maar een De Meuter uit Heist o/d Berg heeft zo te horen ook heel veel ... etc...

2)
Ik heb althans nergens problemen gezien in de lengtes van mijn huis, en dit is ongeveer 12 op 17 meter ... Normaal gezien is de weerstand van de draad van ondergeschikt belang t.o.v. de tolerantie van de systemen waarop je ze aansluit ... Maar ook hier geld de boodschap, lees alle technische info goed na voor je koopt !

3)
Er bestaan zogenaamde pilootdimmers, die dienen om andere dimmers in groep te kunnen sturen, maar ik zie daar het nut niet van in ... In principe gebruik je gewoon je normale uitgangen (van je plc bv.) die je dan gebruikt om dimmodules te sturen (de beste die ik gevonden heb is de UNI400 van Gardy)
Ook hier weer, je kan met 1 knop gewoon een bepaalde functie in je plc aanroepen, die op zijn beurt allerhande uitgangen aanstuurd en zo je dimmers beveeld ... En indien je met analoge uitgangen werkt, en je dimmers hebt die een analoge ingang hebben (0-10volt), dan kan je direkt het gewenste niveau kiezen vanuit je plc ...

4)
Hier geef je zelf de oplossing al, inderdaad, met een NTC of PTC kan je temperaturen meten, maar al naargelang de bedoeling kan je ook gewoon thermostaten gebruiken ... Wil je echter echt de temperaturen kunnen weergeven, ga je met een thermostaat niets kunnen doen, en zal je wel met een NTC of PTC (deze laatste wordt het meest gebruikt) moeten werken ! Voor elke kamer een analoge ingang op je plc gebruiken, en je bent er !

5)
Hierover is er al geschreven op het forum, iemand had dit al geimplementeerd, en misschien is dit een goede reden om die persoon er nog eens dieper op in te laten gaan ... Maar in essentie dacht ik dat het er om ging, dat je gewoon je voedingsspanning naar je plc leid, en via een omschakelaar deze voeding ook rechstreeks naar je teleruptors of relais te schakelen, en zodoende sowieso je plc zonder spanning te zetten ...

6)
Rendement is beter van een teleruptor, die hoeft niet constant onder spanning te blijven ... Relais is inderdaad iets simpeler om duidelijk aan of uit te zetten, maar via hulpcontacten heb je dat probleem normaal ook niet bij teleruptoren ... Stuk gaan, ik denk dat hier de balans niet zo duidelijk kan uitgesproken worden. Relais blijven langer onder spanning, en zouden dus sneller stuk kunnen volgens mij ...

7)
Ik ga mijn speakers ook schakelen via meerdere relais ... Je moet hier enkel zien dat de relais het vermogen afkunnen !!! EN, je moet zien, dat je geen problemen krijgt met je impedantie ...
De meeste versterkers kunnen zonder problemen 4 Ohm af, wat dus wil zeggen, dat als je 8 Ohm speakers hebt, je probleemloos 2 paar parallell kunt hangen. Maar zijn je speakers al 4 Ohm, dan krijg je 2 Ohm, wat voor vele versterkers al problematisch wordt, hang je dan nog eens meer dan 2 paar tegelijk aan je versterker, gaan vele versterkers in het beste geval afschakelen vrees ik ...
Dus, ook impedantieaanpassing maken bij je relais-bord ... om het proper te houden ! Heb hier ergens nog foto's liggen van een NILES speakerselector via relais, en bekrachtiging op 24 volt geloof ik, of was het 12 ... enfin, hetgeen we nodig hebben dus !

Vervolg in volgend bericht !
Last edited by on4cet on Sun Feb 26, 2006 9:25 pm, edited 1 time in total.
There's No Home Like An Automated Home ...
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Vervolg :

8 )
Over levensduur kan je veel zeggen hé, 't één is al wat beter dan het andere hé ... Ik denk dat je in zo'n geval ook een beetje moet kijken, naar de beschikbaarheid van reserve-stukken met de tijd ... Maar garanties kan niemand geven hé !

Moest er na deze uitleg nog iets niet duidelijk zijn (wat perfect zou kunnen), dan merk ik het wel ... EN, dat de anderen gerust ook hun versie geven, en niet denken, die on4cet heeft toch al geantwoord !!!!!!!


Groetjes,

Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
Dumor
DomoFan
Posts: 15
Joined: Sun Jan 29, 2006 10:47 am
Location: Kortrijk - België

Post by Dumor »

Hey Bart,

Het is mogelijk dat mijn vragen al ergens anders beantwoord geweest zijn, maar dan was er meestal niet zo'n eenduidigheid.
Dus bedankt voor de snelle reactie (op alle vragen dan nog!)

Toch nog enkele opmerkingen:

1) Meestal leveren die groothandels niet aan particulieren en hier zit meestal mijn probleem dan. (regio West-Vlaanderen)

3) Dit is inderdaad een goede tip. Ik had nog zover niet gedacht om simpelweg in het programma de mogelijkheid te steken om meerdere dimmers tegelijk te sturen met 1 knopfunctie.

5) Indien er mensen zijn die hun eigen methode of mening hierover willen delen, hou u vooral niet in! Misschien vinden jullie dit wel overbodig.

6) Als je hulpcontacten gaat gebruiken, blijven die dan ook niet de hele tijd aangetrokken in actieve modus? Het zal de schakeling m.i. ook complexer maken.

7) Ik dacht al dat de impedanties hier een rol zouden spelen. Maar een gepast weerstandje in serie met de speaker kan dit dus al verhelpen.


Zoals al gezegd, anderen mogen zich hier gerust in mengen om bepaalde zaken te vervolledigen of tegen te spreken.

Greetz
Xilinx
DomoExpert
Posts: 88
Joined: Tue Jan 11, 2005 10:41 pm
Location: Overijse - België

Re:

Post by Xilinx »

Dumor wrote: 7) Ik dacht al dat de impedanties hier een rol zouden spelen. Maar een gepast weerstandje in serie met de speaker kan dit dus al verhelpen.
Greetz
Hmm gewoon een weerstandje in serie plaatsen zal niet de oplossing zijn,
zal misschien wel werken maar je zal vermogen verliezen in de weerstand... een luidspreker is een spoel en dus frequentie afhankelijk. Ben zelf gene audio specialist maar ik vrees dat het iets moeilijker in elkaar zit...

Groetjes

Xilinx
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

1 bis )
Je moet er de juiste uitzoeken hé ... Vandewater in Herentals doet het bv. wel zonder één probleem ... Maar je hebt ze bv. in alle soorten, er zijn bv. leveranciers van security-materiaal, die zelfs alleen aan erkende installateurs leveren, ook al heb je een btw-nr.

6 bis)
Neen, die hulpcontacten werken gewoon anders, die hulpcontacten werken op basis van diodeschakelingen. En al naargelang de huidige stand van de teleruptor, gaat hij die veranderen in overeenstemming met welke ingang van je hulpcontact aangesproken wordt.

Stel bv. dat je je licht wil uitdoen, maar de teleruptor staat al op UIT, dan gaat het hulpcontact op de UIT-ingang bekrachtigd worden, maar zal de teleruptorstand niet veranderen, omdat hij al op UIT staat ...
Stel bv. dat je je licht wil aandoen, en de teleruptor staat in de UIT stand, dan zal je AAN-ingang van het hulpcontact bekrachtigd worden, en het hulpcontact merkt dan, dat de teleruptor niet in de juiste positie staat, en zal de teleruptor 'pulsen' ...

Als iemand hier een nog betere technische uitleg kan geven, go ahead !

Maar zo'n hulpcontact blijft dus evenmin bekrachtigd als de teleruptor zelf.

7 bis)
Ten eerste, dan zou je al een serieus uit de kluiten gewassen weerstand moeten gebruiken om het vermogen af te kunnen, stel bv. dat je daar 50 Watt doorstuurd, dan ga je geen kwart-wat weerstandje moeten gebruiken hé ...

Beter is het om audio-transformatoren te gebruiken, die gaan door het aantal wikkelingen aan primaire en secundaire kant, een verdeelfactor geven, waarbij je dan bv. een 1/2 ofzo krijgt ... Dus, stel dat je 2 speakerparen aanstuurd ipv. 1, dan ga je door een 1/2 factor, die 4 Ohm naar 8 Ohm brengen, waarna deze terug op 4 Ohm komt door er 2 speakers aan te hangen ipv. 1

Groetjes,

Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
User avatar
roeln
DomoFreak
Posts: 265
Joined: Tue Dec 13, 2005 5:20 pm
Location: Ternat - België

Post by roeln »

a zo werken die hulpcontacten.
Dat wil dus zeggen dat uw uitgangen verdubbelen?
In plaats van 1 uitgang voor pulsen aan & uit, krijg je dan een uitgang voor uit en een andere voor aan en dit voor 1 kring.

Verbind je dan 2 plc uitgangen met de hulpcontacten en voor overschakeling naar manuele stand (dus zonder plc ertussen als die stuk is) verbind je de drukknoppen met de 'gewone' teleruptor aansluiting (puls aan-uit)? Dus dan zou je enkel een grote multi-switch (fantaseer hier een naam...) moeten installeren die de verbinding tussen alle drukknoppen en de teleruptoren kan onderbreken of niet? Of kan het eenvoudiger...
Farao
DomoExpert
Posts: 78
Joined: Mon Oct 24, 2005 11:51 am
Location: Stabroek - België

Post by Farao »

Bij mij zijn de hulpcontacten op de teleruptors gewoon 'hulpcontacten' die meegaan met de stand van de teleruptor. Staat hij AAN dan is het hulpcontact dicht, anders is het open. Zo kun je de actuele toestand van de teleruptor inlezen in je PLC of welke sturing ook. Afhankelijk hiervan kun je dan in je software beslissen om al dan niet een puls te geven.

Ivm met de grote 'multiswitch', dit kun je bijv doen door alle verbindingen tussen PLC output en de teleruptor alsook de verbinding tussen drukknoppen en PLC via connectors te laten lopen. In principe kun je dan door de verbindingskabels naar de PLC los te maken en een 'patch' kabel in te pluggen die een vaste verbinding maakt tussen de drukknoppen en de teleruptors een soort van noodbediening realiseren.

Farao
Koen Matthijs
DomoFreak
Posts: 149
Joined: Fri Apr 01, 2005 9:01 pm
Location: Berlare - België
Contact:

Post by Koen Matthijs »

Heren,

zijn we hier niks aan het mengen ? : hulpcontacten geven de stand van de teleruptor terug naar bv een PLC. Een contact voor centrale sturing kan de teleruptor steeds in aan of uit stand dwingen, ongeacht de huidige stand. Dat zijn dus 2 verschillende dingen.

Voor de centrale sturing kan je bv 2 uitgangen van je PLC opofferen : eentje voor alles AAN, eentje voor alles UIT, en die dan verbinden met alle teleruptors.

Voor de hulpcontacten heb je idd telkens een ingang nodig om de stand terug in te lezen (je kan dit verminderen door scanpatronen te gebruiken, zie ook elders hier op het forum).

Ivm de manuale overschakeling : er staat hier ergens op het forum een schema waarmee je met 1 schakelaar de sturing via PLC omzeilt en rechtstreeks op de teleruptoren stuurt. Exacte schema weet ik niet meer.

Groeten,
Koen.
Koen Matthijs
DomoFreak
Posts: 149
Joined: Fri Apr 01, 2005 9:01 pm
Location: Berlare - België
Contact:

Re:

Post by Koen Matthijs »

roeln wrote: Verbind je dan 2 plc uitgangen met de hulpcontacten en voor overschakeling naar manuele stand (dus zonder plc ertussen als die stuk is) verbind je de drukknoppen met de 'gewone' teleruptor aansluiting (puls aan-uit)? Dus dan zou je enkel een grote multi-switch (fantaseer hier een naam...) moeten installeren die de verbinding tussen alle drukknoppen en de teleruptoren kan onderbreken of niet? Of kan het eenvoudiger...
Het kan dus eenvoudiger : als je er vanuit gaat dat je op de sturing van je TR 2 draden hebt : 1 common (voor alle TR), en 1 "fase" die uniek is per TR. Zelfde voor de voeding van de PLC : die heeft ook 1 common (neuter) en 1 fase.

Als je nu de common lijn van de TRs via 1 schakelaar verbindt met : ofwel de common van de PLC-uitgangen (dan stuurt de PLC de TRs), ofwel met de common van de voeding (dan stuur je rechtstreeks de TRs). op die manier is er ook telkens maar 1 sturing (PLC of manueel) actief. Natuurlijk de "fase" van de drukknoppen zowel op de TRs als op de PLC laten toekomen.

Tekening staat hier dacht ik ergens op het forum.

Groeten,
Koen.
Post Reply