Velen onder ons, hebben hun installatie gemaakt met teleruptoren, impulsdimmers en/of relais, met het idee om later gemakkelijk te kunnen opwaarderen naar een volwaardig domoticasysteem. Ikzelf heb dit ook gedaan, met een fancy blauw rijtje eltako's. Maar hoeveel onder jullie hebben hun installatie ondertussen effectief opgewaardeerd? En hoe? Het zou toch doodzonde zijn die toch niet zo goedkope teleruptoren en consoorten uit de kast te halen en te vervangen door een Nikobus, PLC of iets dergelijks.
Ik zit de laatst tijd te denken hoe ik het zou kunnen aanpakken. De eltako's en drukknoppen blijven, dat staat vast. Dan zie ik twee mogelijkheden:
- Er komt iets (PLC, ...) tussen de SVV's en de eltako's. Alle drukknoppen passeren dan via dat ding. Dat is de meest eenvoudige manier, maar alles staat of valt met de goede werking van dat ding. Slecht geprogrammeerd, gecrashed of simpelweg kapot: geen licht meer
- De drukknoppen (of deel ervan) blijven rechtstreeks verbonden met de eltako's. De domotica-eenheid stuurt los daarvan ook rechtstreeks de eltako's aan en krijgt zijn signalen via bijvoorbeeld een app op de smartphone (en eventueel een beperkt aantal drukknoppen). Als het hier misloopt met de domotica (of je ziet het als een meerjarenproject), blijft het \"klassieke\" systeem wel werken. Dat lijkt me een niet te versmaden voordeel. Probleem: het domoticasysteem moet wel op de hoogte zijn van alles wat op het klassieke systeem gebeurt. En dat kan ofwel met (hulp)relais/optocouplers op de lichtkringen, ofwel moeten de stuurpulsen van het klassieke systeem continu gemonitord worden.
Ik ben geneigd voor de tweede optie te gaan, waarbij het domoticagedeelte enkel geprogrammeerde schakelingen doet (sferen, complexe tijdschakelingen) en via internet (smartphone) bestuurd wordt. Welk systeem dan? Er vallen er al veel af door de complexiteit van zo'n systeem. PLC met ethernetaansluiting lijkt mogelijk, maar heb het niet zo voor PLC's. Wago I/O fieldbus speeltjes lijken uitdagend, maar zo is de prijs. Een raspberry pi (of iets gelijkaardig: arduino, ...) is meer iets voor mij, maar zelfs met I/O-uitbreidingskaartjes heb ik altijd in- en uitganngen te kort. Bovendien werken die I/O's op spanningen die te laag zijn voor de eltako's en ik heb weinig zin om een hele batterij optocouplers te solderen...
Wat hebben jullie gedaan (of hebben jullie in gedachten)?