Page 1 of 2

Relais van Vynckier branden snel door

Posted: Fri Oct 12, 2007 2:24 pm
by trick72
Dag,
We hebben in onze elektriekkast deels relais (16a, 20a) van Vynckier zitten en deels van Siemens. Deze kast is nu slechts 3 maanden in gebruik en er zijn al 2 relais van Vynckier doorgebrand en dus defect gegaan. de buitenkant van de relais ziet echt bruin van de hitte die er doorheen moet gegaan zijn. Nochtans stonden er op beide relais telkens erg lichte verbruikers, en stonden ze ook niet de hele dag aan. Telkens slechts 2 kringen met 2 spaarlampen! Met die van Siemens hebben we tot nu toe nog geen problemen. Heeft nog iemand met Vynckier relais deze ervaring? Het kan toch niet dat een relais van 16a die 2 spaarlampen aanstuurt maar 3 maanden mee gaat? :shock:
Bedankt

Posted: Sat Oct 13, 2007 7:23 am
by Falcon10
misschien een slechte productie badge ?
eens contact openemen met vynckier zelf, en je vraag daar stellen en vragen van hoe of wat.

Posted: Sat Oct 13, 2007 7:37 pm
by B@ckBone
aangezien je 2 jaar garantie hebt ... omruilen in je electroshop waar je ze gekocht hebt ...

Posted: Thu Oct 18, 2007 6:51 am
by Farao
Er is toch niks mis met de aansturing van de spoel ?
Een spoel voor AC aangestuurd met gelijkspanning bijv.

Bruin worden door de warmte lijkt me meer iets te maken te hebben met de spoel dan met de contacten.

Farao

Posted: Thu Oct 18, 2007 8:09 pm
by on4cet
Toch wel gedacht aan de zogenaamde blusdiode over de spoel ???

Mvg,

Bart

Posted: Thu Oct 18, 2007 8:41 pm
by geek
Je bent toch zeker dat je geen teleruptoren, die door een puls moeten aangestuurd worden, aanstuurt met een permanent gesloten contact?

Posted: Fri Nov 23, 2007 11:06 am
by trick72
bedankt voor jullie reactie.
Ondertussen is er een derde uit. steeds hetzelfde.
we gaan normaal alle relais mogen terug geven. Maar als ze identieke modellen gaan weergeven vrees ik dat het niet veel verschil gaat maken.

Bart, wat bedoel je met die blusdiode? We hebben gewoon de relais (net als de siemens) in de kast geplaatst en aangesloten, zonder modificaties aan de relais zelf. is dat niet goed?


Bedankt,
Patrick

Posted: Fri Nov 23, 2007 12:00 pm
by tnimble
Een blusdiode dient om een uitgang van een IO board te beschermen waar aan je een relais of motor hangt. Als je een spoel in en uitschakelt wekt de spoel in een relais (of motor) een tegen spanning op. De uitgang van het IO board krijgt daardoor kortstandig een spannings puls voor zijn kiezen. Aangezien een transistor doorbrand bij een te hoge of negatieve spanning gaat deze stuk. Als jedeze spanning kortsluit 'blust' blijft het IO board in leven. Soms zijn deze blus diodes of fly back diodes reeds op het IO board aanwezig, soms zitten ze reeds in een relais en soms moet je deze extern aanbrengen.

Als de blus diode ontbreekt gaat het IO board (de domotica module / plc) kapot niet het relais.

Posted: Fri Nov 23, 2007 12:14 pm
by on4cet
Volgens mij (but who am I) is dit niet volledig correct, door de EMK die nog aanwezig is, kan het relais gaan klapperen of blijven plakken ...

Mvg,

Bart

Posted: Fri Nov 23, 2007 4:08 pm
by trick72
In ieder geval merken we dat de vynckier relais enorm warm worden als ze actief staan, zelfs al hangt er een erg kleine verbruiker op (op de relais die laatst stuk ging hingen slechts 2 spaarTL-lampen van 14 watt!

De siemens relais worden veel minder warm.

in de kast staan de relais wel dicht tegen elkaar en mij lijkt het alsof deze gewoon té warm worden na een tijdje en mekaar dus verbranden.

We hebben het meeste problemen in een \"groepje\" van 4 relais die naast mekaar zitten in de kast en bijna altijd \"op\" staan (omdat hier algemene verlichting op hangt).

de relais zijn aan de boven -en onderkant (waar de draadjes erin gaan) zo heet dat je er je hand bijna niet kunt aan houden.
Maar eigenlijk zouden die daar toch moeten tegen bestand zijn.

Posted: Sun Nov 25, 2007 10:38 pm
by on4cet
DAt heb ik nu eerlijk gezegd, nog nooit gemerkt, dat zo'n relais zo warm wordt ... Het is toch enkel die spoel die belast wordt, en dat vraagt toch niet veel ?

En normaal gezien kan een deftige relais met gemak 10A schakelen, dewelke uiteindelijk gewoon door de contacten vloeit, zou dus ook niet warm mogen worden ...

Mvg,
Bart

PS. Wie heeft hier wel een verklaring voor ?

Posted: Mon Nov 26, 2007 9:41 am
by tnimble
Een relais zal door een belasting nooit warm worden. Alleen als deze heel frequent schakelt kan hij iets warm worden. (Denk aan b.v. oude relais gestuurde verkeerslichten met knipperend waarschuwingslicht. In de kast staan 3 relais ca 2 maal per seconden om te schakelen)

De warmte in de relais zal komen door de stroom door de aanspreek spoel. Deze heeft of een groot vermogen (de mechaniek gaat zwaar waardoor er een groot magnetisch veld nodig is om deze in beweging te krijgen), of is voor een lagere spanning gemaakt, of is voor gelijkspanning in plaats van wisselspanning of anders om. Natuurlijk blijft daarna nog een fabricage of ontwerp fout over.

Ook kan het zijn dat het relais bistabiel is. De spoelen zijn dan niet ontworpen om langdurig aangestuurd te worden.

Zelf ben ik van mening dat in een installatie zoveel mogelijk gebruikt moet worden gemaakt van bistabiele relais. Dit om het extra vermogen nodig voor de domotica zo laag mogelijk te houden. En geen sluipverbuik te hebben in een kast vol met relais die gedurende lange perioden veel stroom trekt. Maar dat terzijde.

Posted: Mon Nov 26, 2007 12:58 pm
by Koen Matthijs
Welk model wordt er nu precies gebruikt, en met welke aanspreek spanning ? Zonder die gegevens kunnen we hier niet veel zinnigs over zeggen.

Posted: Mon Nov 26, 2007 10:10 pm
by trick72
Het zijn vycnkier CTXR 16A 230V 616150

dubbelpolig

groetjes

Posted: Mon Nov 26, 2007 10:23 pm
by trick72
deze dus: