
De Linksys NSLU2 is een NAS-device (Network-Attached-Storage) van amper 90 euro met een stroomverbruik van amper 3.5Watt. Het ding heeft 2 USB poorten die in principe dienen om harde schijven of USBsticks aan te sluiten en de data op een ethernet netwerk beschikbaar te maken.
Het ding draait linux en de broncode is volledig open source beschikbaar. Daarom is er een zeer actieve community ontstaan die het ding voor een heleboel andere projecten gebruiken dan waarvoor het uiteindelijk bedoeld is. Die community vind je op http://www.nslu2-linux.org/, ook de wikipedia pagina is de moeite voor een snelle introductie: http://en.wikipedia.org/wiki/NSLU2
Het is zeker de moeite om eens te lezen waarvoor mensen dit device allemaal gebruiken en welke applicaties er allemaal al voor bestaan.
Zo onder andere:
- aansluiten van een USB/VGA convertor -> zo kan je bvb een TFT scherm op vele meters van het device aansluiten
- aansluiten van een USB soundcard -> zo maak je er een mp3 player van
- aansluiten van een USB of IP webcam
- MythTV (personal multimedia systeem)
(zie http://www.nslu2-linux.org/wiki/Info/Wh ... irSlugsFor)
Waarom post ik dit hier ?
Wel ik wil graag een project lanceren om dat device te gebruiken als domotica controller, of het op zijn minst onderzoeken.
Er bestaat al bvb SlugPower ->http://chezphil.org/slugpower/ waarmee je het ding stopcontacten kan laten schakelen.
Ik zou willen gaan voor een teleruptor-gebaseerde installatie waarbij de NSLU2 de state bijhoudt van alle schakelaars, en waarbij de inputs en outputs via USB aangestuurd kunnen worden. Dit electronische deel moet ik nog uitwerken, maar een kameraad van mij is er al mee bezig (zonder NSLU2 - op een gewone Via Mini-ITX).
Qua Linux kennis en software ontwikkeling stellen er zich absoluut geen problemen voor mij, enkel de electronica achtergrond is nog niet 100%.
De grote voordelen die ik zie:
- geen groot sluipverbruik (3.5watt + verbruik i/o module)
- bypass mogelijk (alles rechstreeks op teleruptoren)
- goedkoop
- linux en C/C++ programmeert zoveel makkelijker dan logische and/or schakelingen
- krachtige CPU (266Mhz Intel xScale)
- 1 device regelt alles en een backup device kost je slechts 90 euro.
Meningen ?