Page 1 of 1

EIB kabel

Posted: Mon Jan 01, 2007 11:01 pm
by RoelG
Hallo,

hier gaat ie dan (m'n eerste bericht op dit forum).

Ongeacht de hopen discussies die hier lopen over EIB of teleruptoren zou ik toch graag een beeld krijgen van wat EIB juist inhoud.

Ik kan dit blijkbaar nergens terugvinden hoe dit systeem praktisch in z'n werk gaat. Ik lees dat er een EIB kabel daarheen je huis voorzien moet worden waar dan onbeperkt componenten op ingeplugd kunnen worden. Deze EIB kabel komt toe bij de processor (schakelkast) waar dus een programma inzit die herprogrammeerbaar is (al dan niet zelf).

Nu is de vraag waar ik dus meer geen antwoord op kan vinden: hoe ziet deze EIB kabel er juist uit en hoe gaat die \"onbeperkt inpluggen van componenten\" juist in z'n werk?? Klik je de componenten op die kabel of heeft die EIB kabel vb 20 kleine kabeltjes die gebruikt kunnen worden, maar dit lijkt mij dan eerder een \"beperkte\" kabel want vol = vol...
Of moet op voorhand elke schakelaar die je ooit wilt voorzien van domotica functie voorzien worden van een EIB kabel, wat dus op een soort van sterschakeling met deze kabel naar de elektriciteitskast neerkomt... Zoals je ziet is er veel onduidelijkheid en ik ben denk ik niet de enige hier.

Ik ben iemand die alles graag zeer praktisch ziet voor ik beslissingen neem en zou deze vraag dus graag opgelost zien... :wink:

Alvast bedankt voor jullie antwoorden hier!

Roel

Posted: Tue Jan 02, 2007 2:55 pm
by on4cet
EIB kan zowel in Ster als in Boom verder gaan, en zelfs mixed dacht ik ...

De rest zal Lukske hier wel uitvoerig beschrijven, want zelf heb ik (nog) geen EIB ...


Mvg,

Bart

Posted: Tue Jan 02, 2007 5:20 pm
by kris
Beste Roel dat zijn inderdaad pertinente vragen. Men gaat er al te snel van uit dat iedereen dat 'zomaar' uit zijn eigen moet weten.

Snel uit het hoofd (er zijn ongetwijfeld documenten die dit veel uitgebreider beschrijven)
  • - EIB is een bus-systeem waarbij sensoren (drukknopen, bewegingsmelders, lichtmeters, ....) en actoren (relais, dimmers, ...) aan elkaar gekoppeld worden.

    - de eib-bus ondersteunt een vrij topologie. In mensentaal wil dit dus zeggen dat je combinaties kan maken van kring- en ster opbouw. In de praktijk zal je meestal op bv. één verdieping van schakelpunt naar schakelpunt doorlussen en zal je deze kabel uiteindelijk terugbrengen naar je verdeelbord. Je mag echter perfect van deze doorgeluste 'kring' aftakken of bepaald punten rechtstreeks naar het verdeelbord brengen.

    - de enige beperking waar je in de praktijk naar moet kijken is dat je op één kring (in eib-termen is dit een 'lijn') niet meer dan 64 componenten kan plaatsen. Je kan echter meerdere lijnen aan elkaar koppelen. Meestal is één lijn voldoende voor een particuliere woning

    - de eib-bus bestaat uit een buskabel. Dit is een afgeschermde kabel met 2x2 aders en heeft een blitse groen kleur. 1 paar wordt gebruikt voor de bus, het andere is een reserve-paar.

    - EIB is een decentraal systeem. Je werkt dus niet -zoals jij voorstelt- met één centrale processor die alles moet regelen. Alle componenten hebben hun eigen processor en versturen of ontvangen de berichten over de bus.

Dus samengevat:
de knoppen in je huis hangen aan de busleiding die door je huis loopt van punt naar punt en eindigt aan je verdeelbord. In je verdeelbord zitten de verschillende modules die van daaruit je lichten, rolluiken, cv, ... zullen aansturen.

In de hoop dat dit wat duidelijkheid schept.

mvg, kris

Posted: Tue Jan 02, 2007 6:43 pm
by RoelG
Is inderdaad al een pak duidelijker.

Maw, alle schakelaars (of actoren zoals hier gezegd word) staan in serie geschakeld op de bus met een maximum van 64 per bus.

Nu ja 64 actoren (drukknoppen lichtsensors, tempsensors, bewegingsensors, enz...) zal wel voldoende zijn voor een normale eengezinswoning denk ik.
Daarbij komt nog eens dat er drukknoppen zijn, voorzien van 3 knoppen. Telt dit als 1 component of als 3?

Alvast bedankt voor jullie uitleg. Het word soms inderdaad aangenomen dat iedereen weet waren je spreekt (ikzelf zit soms met hetzelfde probleem als helpdesk engineer) maar in vele gevallen is dit niet zo.

Grts!
Roel

Posted: Tue Jan 02, 2007 6:54 pm
by kris
de schakelaars zijn eigenlijk de sensoren. De actoren zijn de dingen die 'actie' ondernemen, dus allerhande relais of dimmer modules.

Je mag maar 64 'modules' per lijn(segment) plaatsen, maar een zesvoudige drukknop telt bijvoorbeeld maar als één module. Net zozeer als en 16-voudige schakelactor maar als één module telt.

mvg, kris

Posted: Thu Jan 04, 2007 8:39 pm
by tnimble
Ik ben ook net sinds een maand mij aan het inleren op KNX / EIB. Wat ik uit de documentatie begrijp is dat tegenwoordig ipv 64 er 256 componenten op 1 lijn kunnen (waarvan er 1tje een lijnkoppelaar is dals je er meer nodig hebt)

De bus kabel mag je aanleggen zoals je wilt als je maar een uiteinde en een begin aan elkaar knoopt. Je mag dus doorlussen en aftakken dwars doorelkaarheen.

Er is inderdaad geen centrale processor aanwezig. Elke seonsor stuurt een bericht naar een groep adres. De actoren programeer je dat deze naar zo'n groep adres moeten luisteren en daar een actie op moeten uit voeren. b.v. een ON bericht op adres 0/0/24 dim lamp in 2 seconden naar 70% licht sterkte. Of schakel lamp in bij een ON bericht op 0/0/26 en ga automatisch na 1 minutt uit.

Meerdere sensoren kunnen op hetzelfde adres sturen en meerdere actoren kunnen op het zelfde adres luisteren en kunnen per functie een x aantal adressen in gestelt worden. Daardoor kun je praktisch alles realiseren.

Posted: Thu Jan 04, 2007 10:56 pm
by Lukske
Het meeste dat er nu staat is ongeveer juist, en het is niet mijn bedoeling met vingers te wijzen.

Daarom kies ik voor de gouden middenweg en geef iedereen de mogelijkheid om zelf de juiste info te lezen.

In de zip file zit een PDF met de name \"Introduction to the System\" die file zou voor de meeste mensen meer dan genoeg info moeten geven.

http://eiba-software.com/eibacom/Volume1.zip

Grts,

Lukske

Posted: Fri Jan 05, 2007 6:10 pm
by Falcon10
heel interessant Lukske !

Eindelijk eens wat documentatie die begrijpend is over EIB ;)