Page 1 of 1
QBUS of EIB/KNX, wat met CV-sturing?
Posted: Mon Mar 05, 2007 1:10 pm
by GeertAki
Met mijn eerste bericht hier op het forum wil ik direct met de deur in huis vallen met een aantal vragen...
Ik sta op het punt om gefaseerd te verbouwen. Uiteindelijk zal de hele woning aan de beurt komen. De bedoeling is dat de bestaande elektriciteit met een beperkt budget vervangen wordt door domotica. Hierbij heb ik een aantal \"voorwaarden\" vooropgesteld:
1) Ik wens het zo goed als volledig zelf te leggen, enkel bij de kast zou ik wel wat hulp kunnen gebruiken.
2) Ook de programmatie wil ik zelf voor mijn rekening nemen
3) Op Batibouw heb ik bij QBUS gezien dat de schakelaars LED's bevatten die van kleur kunnen veranderen, naargelang de status (bijvoorbeeld een wit LED'je als het licht uit is en het LED'je gaat uit als de lamp brandt. Of het LED'je kleurt rood als het systeem in \"alarm\"-mode staat.) Zijn dergelijke schakelaars ook verkrijgbaar voor EIB/KNX en zijn deze goedkoper of slechts enkele procenten duurder?
Welk systeem is het beste geschikt? QBUS, een gesloten systeem, heeft een centrale processor in de kast zitten, wat volgens mij de kostprijs van elke schakelaar binnen de perken kan houden. Bij het open EIB/KNX heeft elke sensor (schakelaar, bewegingsdetector, ...) een eigen \"logica\"-component waarop het stukje software draait. Hierdoor is de prijs van elke sensor waarschijnlijk duurder, maar is de schade bij een defecte component minder groot.
Heeft er iemand enig idee van het prijsverschil tussen QBUS en EIB als je alles zelf doet en het tot de basis beperkt? Snel gerekend een 24 lichtkringen en een 8-tal motoren om bijvoorbeeld rolluiken te dichten.
Voorlopig slechts enkele bewegingsdetectoren en geen touch-screens.
M.a.w.: QBUS of EIB/KNX en waarom?
Daarnaast heb ik nog enkele vragen ivm de sturing van de centrale verwarming:
1) De cv sturen zou pas voor later zijn (aangezien dit de kostprijs van het systeem verhoogt en wij het geld nu liever aan andere dingen voor de verbouwing gebruiken), maar moeten wij bij het kiezen van een gascondensatieketel rekening houden met iets? Hoe kan je zien of een ketel \"compatibel\" is met EIB of QBUS?
2) Sommigen spreken hier op dit forum over een thermostaat per verwarmd lokaal, maar kan je niet (ongeveer) hetzelfde bereiken met thermostatische kranen? Ik bedoel maar, als het in de kamer waar de thermostaat hangt onder het \"antivries-punt\" daalt, zal dat in de andere kamers toch ongeveer hetzelfde zijn? Moet de ketel uitgerust zijn om meerdere thermostaten te ondersteunen?
3) Zijn er merken van ketels die beter geschikt zijn om in een domotica-systeem opgenomen te worden dan andere merken? Zo ja, welke zijn de betere?
4) Dienen wij bij het koppelen van de radiatoren (en de leidingen naar de ketel) reeds tussenstukken (met kleppen) te voorzien die nu altijd open staan en later gestuurd kunnen worden? Of kan dit nadien eenvoudig tussen geplaatst worden?
Bedankt!
Posted: Mon Mar 05, 2007 8:59 pm
by on4cet
Zelf ben ik voor Viessmann gegaan, en deze hebben blijkbaar ook een EIB koppeling, zoek maar eens op vitocomm en eib ...
In 't duits, maar lees hier vanaf blz. 54 :
http://www.loebbeshop.de/viessmann/asse ... itocom.pdf
Als je met elektrische ventielen werkt op je collectoren kan je vermoedelijk nog alle kanten uit ...
Voor de rest hoop ik dat de kenners van Qbus en EIB het hier wat verduidelijken voor je !
Mvg,
Bart
Re: QBUS of EIB/KNX, wat met CV-sturing?
Posted: Tue Mar 06, 2007 9:42 am
by Thorgal
GeertAki wrote:1) Ik wens het zo goed als volledig zelf te leggen, enkel bij de kast zou ik wel wat hulp kunnen gebruiken.
2) Ook de programmatie wil ik zelf voor mijn rekening nemen
Het is algemeen bekend dat EIB/KNX installaties geprogrammeerd worden met ETS, en dat die met een licentiekost van € 900 bedoeld is voor de elektro-installateur en niet meteen voor de eindgebruiker. Dus, samenwerken met zo iemand of zelf een licentie kopen. Licenties voor eindgebruikers worden wel overwogen, zo luidt het, maar zijn er nog niet.
GeertAki wrote:3) Op Batibouw heb ik bij QBUS gezien dat de schakelaars LED's bevatten die van kleur kunnen veranderen, naargelang de status (bijvoorbeeld een wit LED'je als het licht uit is en het LED'je gaat uit als de lamp brandt. Of het LED'je kleurt rood als het systeem in "alarm"-mode staat.) Zijn dergelijke schakelaars ook verkrijgbaar voor EIB/KNX en zijn deze goedkoper of slechts enkele procenten duurder?
Die bestaan uiteraard ook voor EIB/KNX. Rood, groen en beestig cool design blauw. Bijna van alle schakelaarfabrikanten.
GeertAki wrote:Welk systeem is het beste geschikt? QBUS, een gesloten systeem, heeft een centrale processor in de kast zitten, wat volgens mij de kostprijs van elke schakelaar binnen de perken kan houden. Bij het open EIB/KNX heeft elke sensor (schakelaar, bewegingsdetector, ...) een eigen "logica"-component waarop het stukje software draait. Hierdoor is de prijs van elke sensor waarschijnlijk duurder, maar is de schade bij een defecte component minder groot.
Ik heb net op een ander forum een robbertje gevochten over QBus vs. EIB/KNX, dus daar begin ik niet meer aan.
QBus is in 't kort gezegd RS485 (net als bvb. DMX512) en een proprietair protocol. Er is geen enkele fabrikant van processoren die een levensduur garandeerd langer dan 10 jaar voor processoren die constant onder spanning staan.
QBus heeft door zijn technologie wel snellere reactietijden, maar je _merkt_ in een EIB/KNX installatie nauwelijks het verschil. Anderzijds beperkt die technologie van QBus wel de mogelijkheden.
GeertAki wrote:Heeft er iemand enig idee van het prijsverschil tussen QBUS en EIB als je alles zelf doet en het tot de basis beperkt? Snel gerekend een 24 lichtkringen en een 8-tal motoren om bijvoorbeeld rolluiken te dichten.
Daar kan ik niet zo snel op antwoorden. De prijs zal wellicht voor jou het doorslaggevend argument zijn. Bekijk echter ook de prijs voor latere uitbreidingen.
GeertAki wrote:Daarnaast heb ik nog enkele vragen ivm de sturing van de centrale verwarming:
1) De cv sturen zou pas voor later zijn (aangezien dit de kostprijs van het systeem verhoogt en wij het geld nu liever aan andere dingen voor de verbouwing gebruiken), maar moeten wij bij het kiezen van een gascondensatieketel rekening houden met iets? Hoe kan je zien of een ketel "compatibel" is met EIB of QBUS?
Wel, ofwel levert de fabrikant zelf een module voor EIB/QBus aankoppeling (bvb. Viessmann), ofwle wordt de ketel gewoon aan/uit geschakeld met een gewoon relais, zoals een conventionele thermostaat dat doet.
GeertAki wrote:2) Sommigen spreken hier op dit forum over een thermostaat per verwarmd lokaal, maar kan je niet (ongeveer) hetzelfde bereiken met thermostatische kranen? Ik bedoel maar, als het in de kamer waar de thermostaat hangt onder het "antivries-punt" daalt, zal dat in de andere kamers toch ongeveer hetzelfde zijn? Moet de ketel uitgerust zijn om meerdere thermostaten te ondersteunen?
Ik heb dit krek zo gedaan. Alleen staan deze kleppen om de collectoren in de wasplaats. Die kleppen staan nu vol open en zullen later met KNX aangestuurd worden. De lelijke thermostatische kranen elders in het huis worden dan verwijderd. Als je ooit iemand op eBay eens 10 thermostatische kranen ziet verkopen ... dat ben ik!
Posted: Tue Mar 06, 2007 10:04 am
by GeertAki
Alvast bedankt voor de antwoorden. Ik ben intussen ook bij andere EIB-informatiebronnen mijn licht aan het opsteken en het begint me duidelijk te worden.
Als ik het goed voor heb, worden er een aantal collectoren bij de ketel geplaatst van waaruit je leidingen met warm en koud water vertrekken. Het beste is dat er voor elke kamer die verwarmd moet worden zo'n collector aanwezig is en dat het water dus met een aparte leiding tot aan die kamer gevoerd wordt. Tussen de collectoren en de leidingen worden dan elektrische ventielen geplaatst die door één of meerdere thermostaten open, dicht of iets tussen beide kunnen worden gezet.
Op die manier kan je nadien, als er opnieuw budget beschikbaar is, in elke kamer een thermostaat hangen (aan de EIB-bus) die het betreffende ventiel (met de leiding naar de radiator in dezelfde kamer) opent of sluit.
Tot zover correct?
Wat me nog niet echt duidelijk is, is het volgende:
1) Kan dit nog op een andere manier, waarbij er minder leidingen met warm en koud CV-water gelegd moeten worden? Bestaat er bijvoorbeeld iets als een radiator met ingebouwde logica die op basis van een EIB-commando zichzelf uitschakelt of een EIB-gestuurde thermostatische kraan? Oké, de leidingen naar de radiator worden dan wel verwarmd, maar aangezien elke radiator dicht staat, zou de ketel moeten afslaan, niet?
2) Moet het koude gedeelte (de return naar de ketel) ook op een apart circuit zijn, of mag dit wel op één kring aangesloten worden?
3) Dienen de ventielen nu al geplaatst te worden en indien niet, is dit nadien gemakkelijk te doen of moet er dan nog buizen-pas-en-maatwerk gebeuren? Maw: Is het een goede strategie om nu enkel de collectoren en de aparte leidingen te voorzien? (Ik heb in Thorgal's post niet echt begrepen of hij met de \"kleppen aan de collectoren\" die elektrische ventielen bedoelt.)
4) Ofwel dient de ketel een KNX-connectiemodule hebben (Viessman en Buderus hebben deze, maar bij Buderus kost dit ongeveer 500 euro), ofwel moet je de ketel met een gewoon relais schakelen. Wat is het voordeel van deze eerste methode t.o.v. de tweede?
Nogmaals bedankt voor de antwoorden op de vragen van deze noob...
draadloos werken met enocean
Posted: Tue Mar 06, 2007 1:27 pm
by gunther66
ga ook eens kijken op de enocean website :
www.enocean.de
daar vind je links naar diverse leveranciers die draadloze (EN energieloze dus zonder batterij) aanbieden voor domotica.
Er bestaan bij hun draadloze thermostaten.
Andere oplossingen
Posted: Tue Mar 06, 2007 1:43 pm
by Thorgal
Correct, maar niet volledig.
Ik heb gewerkt met collectoren omdat de chauffage bij mij zowiezo met \"buis-in-buis\" systeem gaat.
Uiteraard kan je evengoed het chauffage-warm-water op de klassieke manier verdelen in een chauffage-buizen-netwerk, met vertakkingen e.d. Dan vervang je je thermostatische kranen gewoon door EIB ventielen. Je moet dan wel tot aan de chauffage de EIB kabel trekken en eventueel nog een 230 V leiding (sommige van die kleppen kunnen niet uit de bus gevoed worden, afhankelijk van je keuze).
Het koude gedeelte is dan eveneens conventioneel, zonder kleppen.
Ja, daarmee bedoelde ik elektrische ventielen. Overigens haal je van je ventielen (bvb. thermostatische kranen) gewoon de kop eraf, en vervangt dit door een EIB aansturing. Feitelijk is dat gewoon een module met EIB-aansluiting die gewoon het pinnetje van het ventiel induwt of loslaat. De fabrikanten voorzien ringen zodanig dat hun EIB-modules op ventielen (kleppen) van de meest gangbare fabrikanten passen.
Met de ventielen kan je natuurlijk de verwarming op een bepaald ogenblik beperken tot die ruimtes waar dat nodig is. Maar daarmee slaat je ketel nog niet aan en uit. Dus ketelsturing kan er ook nog bijkomen.
De eenvoudigste ketelsturing doet gewoon aan/uit. Meer geavanceerd kan je ook de keteltemperatuur regelen, bvb. in functie van de buitentemperatuur. (Nog geen ervaring.)
Re: Andere oplossingen
Posted: Tue Mar 06, 2007 2:06 pm
by GeertAki
Thorgal wrote:Ik heb gewerkt met collectoren omdat de chauffage bij mij zowiezo met "buis-in-buis" systeem gaat.
Dus als ik goed begrijp, werk jij met het bovenste systeem zoals het voorgesteld wordt op de
Selfmatic website en heb jij elektronische ventielen geplaatst aan de collectoren.
Maar het klassieke systeem kan volgens jou ook, maar dan worden er EIB-ventielen geplaatst aan elke radiator ipv aan de collectoren? Sommige van die EIB-ventielen kunnen geschakeld worden via de voeding van de EIB-kabel, andere modellen hebben 230V nodig.
Enig idee welke de goedkoopste / beste oplossing is? Voor- en nadelen van beide systemen?
Bedankt!
Het wordt EIB/KNX!
Posted: Tue Mar 06, 2007 2:54 pm
by GeertAki
De keuze tussen EIB/KNX en QBUS is intussen gemaakt in het voordeel van EIB/KNX.
Dit omdat volgens sommige posts in allerlei forums de prijs vergelijkbaar is (met die van QBUS) en EIB/KNX een wijd ondersteunde standaard is. Nadelen zijn echter dat de software niet gratis is en er een iets hogere leercurve is voor de programmatie van de componenten. Deze zijn echter niet onoverkomelijk, vandaar...
Posted: Tue Mar 06, 2007 9:56 pm
by Falcon10
moest het je troosten : bij ons was de EIB offerte goedkoper dan Qbus.