Ik kon hier natuurlijk niet achterblijven.
Het is waar dat de EIB fabrikanten niet voor alle producten toepassingen voor zien voor ETS Starter en dat anderzijds ETS Starter nooit de vindingrijkheid kan aanbieden die een ervaren EIB programmeur uit zijn hoed kan toveren. ETS Professional lijkt dus aangewezen. De software is echter ontwikkeld voor vakmensen en zoals alle software voor \"Professional\" gebruik is die behoorlijk duur voor een prové gebruiker.
Het address waarover he het hebt is het Fysiek Adress. Dat heeft de vorm X.Y.Z, waarbij X en Y waarden tussen 0 en 15 kunnen hebben en Z van 0 tot 255 kan gaan. Vroeger kon je maar 64 apparaten aan één lijn hangen, vandaar dat je soms het getal 64 leest. Inmiddels kan je er meer aanhangen, als je voeding maar het benodigde vermogen levert.
In kleine installaties blijven X en Y trouwens dezelfde. X.Y is het nummer van een zogenaamde \"lijn\". Wil je een nieuwe lijn, bvb. omdat je meer componenten wil aanhangen dan wat je PSU (=voeding) kan leveren, dan hang je die aan de bestaande lijn en wijzig je Y. Ik kan je in een ander bericht wel één en ander uitleggen over de waarden van X en Y. In kleine installaties zijn die voor alle producten gelijk. Mijn producten hebben bvb. allemaal Fysieke Adressen als 1.1.1 tot 1.1.22 of zo.
Die Fysieke Adressen kan je eigenlijk meteen weer vergeten. Je hebt ze enkel nodig om met ETS een apparaat te kunnen programmeren. Dat apparaat zal dat fysiek adres naderhand als zenderadres gebruiken als het een telegram stuurt, maar voor een ontvanger maakt het zenderadres - dat dus steeds een fysiek adres is - niets uit.
Heel belangrijk daarentegen zijn de Groepsadressen. Die worden toegekend aan de Kommunikatieobjekten in een apparaat. Eén apparaat kan meerdere Kommunikatieobjekten hebben en elk Kommunikatieobjekt kan met meerdere Groepsadressen worden verbonden. Wel zal een Kommunikatieobjekt van een output - bvb. het Kommunikatieobjekt waarlangs een drukknop zijn nieuwe waarde stuurt of het Kommunikatiebjekt waarlangs een temperatuurssensor de temperatuur verstuurt - maar zenden langs één welbepaald (maar evengoied vrij te kiezen) Groepsadres: het zgn. \"zendende groepsadres\".
Nu is het simpel: alle kommunikatie-objekten die naar die informatie van dat zendende Kommunikatie-objekt moeten luisteren, ken je hetzelfde Groepsadres toe.
Dat is iets machtigs:
- Twee of meerdere Kommunikatie-objekten in één of meerdere ontvangende apparaten kunnen naar één en hetzelfde Groepsadres luisteren, m.a.w. naar één telegram op de bus.
EIB is wat men noemt meestal \"data driven\" of een \"sensor/aktor systeem\" (neetje denigrerend vind ik dat): een zender stuurt zijn boodschap de bus op langs zijn zendend Groepsadres, maar heeft er helemaal geen idee van wie er allemaal naar luistert.
Een schakelaar stuurt een \"0\" op de bus bvb. op groepsadres 1/1/1, maar weet niet hoeveel andere apparaten er naar luisteren en hoe die zullen reageren. Doordat dit geen commando-taaltje is dat steeds moet uitgebreid worden zijn de EIB fabrikanten veel vrijer en kan ook de installateur enige vindingrijkheid aan de dag leggen.
FOUT Het is dus fout te denken dat EIB apparaten telegrammen aan elkaar sturen. Een zender stuurt wat op de bus en heeft er eigenlijk geen idee van aan wie. Als twee apparaten moeten worden aangesproken door een zender, bvb. een drukknop, gaat er maar één telegram op de bus, geen twee. Dit geldt uiteraard ook als er 20 apparaten meeluisteren.
Mijn \"alles uit\" knop in mijn inkomhal stuurt op groepsadres 2/3/0 de waarde \"0\". Daar luisteren denk ik zo'n 60 Kommunikatie-objekten naar in misschien zo'n 15 of meer apparaten!
Iets 10 sec. laten branden? Ai, hier komtervaring om de hoek kijken. Je zou kunnen verwachten dat een zender een \"aan\"-telegram stuurt en 10 seconden later een \"uit\"-telegram. Dat is niet zo.
Wat zou er gebeuren als je twee apparaten wil bedienen, het ene 10 s en het andere 20 s (bvb. in een grote traphal: één relais valt af na 1 minuut, een tweede relais voor de mensen van de hoogste verdiepingen na twee minuten) ... Wordt moeilijk. Daarom zitten dergelijke tijdsvertragingen bij EIB steeds in de ontvanger (aktor) en niet in de zender. De zender stuurt \"aan\" en de ontvanger kan dan zo ingesteld worden dat hij na 10 s automatisch (dus zonder telegram) weer afvalt.
n.b.: Het Duiste systeem LCN biedt die mogelijkheid wel. Lijkt eerst interessant, maar het leidt tot chaos op den duur. Heel wat installateurs houden er hoofdpijn aan over
Overigens: duidt Groepsadressen aan als X/Y/Z en fysieke adressen als X.Y.Z. Dan houd je ze gemakkelijker uit elkaar.
Veel success en stel maar vragen!