Page 1 of 1

teleruporen aansturen

Posted: Fri Jul 15, 2005 8:49 pm
by lolo
Hallo,

Ik wil een klassieke kast maken voor mijn nieuwbouw met de plaats en mogelijkheid er later logica aan toe te voegen.

Om van mijn Bticino drukknoppen, die niet bekend staan om hun grote stevigheid, naar mijn teleruptoren te gaan met centraal in/uit zou ik 8*0.8² gebruiken ,...maar:
dan moet ik vrij dure relais aanschaffen à 77E + btw (siemens 5TT5152) die op 24V werken. Er is een wat goedkoper relais (siemens 5TT5534) dat wel op 220 aangestuurd wordt. Is dat mogelijk met 0.8,... keuringsgewijs dan? Of moet ik 8x1.5 gebruiken,... hoop van niet.
Kent er iemand een alternatief merk met 2 contacten + centraal aan/uit dat wel op 24V werkt?

alvast bedankt

Posted: Sun Jul 17, 2005 12:24 pm
by Xilinx
Merlin Gerin of Gardy... pak goedkoper :-)

Posted: Sun Jul 17, 2005 10:32 pm
by lolo
Merlin Gerin heeft inderdaad teleruptoren met extra uitlees- of centraalstuurmodules, nl. enkelpolige met CAan en CUit voor 30.75euro

Voor een gewone dubbelpolige TR op 24V à 29 euro + uitbreidingsmodule met CA, CU en extra contact (dat kan handig zijn) à 24 euro.
Samen dus 52 euro = veeel beter alternatief dan Siemens à ~100 euro.

Verkiezen jullie, ondanks de meerprijs, ook dubbelpolige ?


Bedankt voor de tips

lolo²

Posted: Thu Aug 04, 2005 2:05 am
by JeroenB
Lolo,

Als het regelement nu zelfs niet meer verplicht dubbelpolige schakelaars te plaatsen in badkamers zal ik niet hardnekkig bij dubbelpolig blijven zweren. Als het me beter uitkomt zal het met enkelpolig ook wel lukken.
Ik zit nu al een tijdje te spelen met het idee om dubbelpolige teleruptoren te gebruiken als enkelpolige, en de tweede pool gebruiken voor een feedbacksignaal naar de centrale unit. Als dit wettelijk mag zal ik daar veel centen mee kunnen uitsparen.

Kent iemand de teleruptoren van Finder (dubbelpolig 24V DC) http://www.findernet.com/en/pdf/S20EN.pdf ? Deze zijn echt goedkoper (rond 10€ stuk) en lijken niet slecht te scoren op levensduur. Ik heb jaren geleden een versie van 12V gekocht voor experimenten maar het schakelgeluid lijkt wat hoog. Nu schijnt dat ze daar wat aan gedaan hebben, bovendien zit het in de schakelkast en zal dus niet zo hinderlijk zijn.

Wat denken jullie ervan?

mvg,
Jeroen

Re:

Posted: Thu Aug 04, 2005 7:06 pm
by lolo
[quote="JeroenB"]
Ik zit nu al een tijdje te spelen met het idee om dubbelpolige teleruptoren te gebruiken als enkelpolige, en de tweede pool gebruiken voor een feedbacksignaal naar de centrale unit. Als dit wettelijk mag zal ik daar veel centen mee kunnen uitsparen.


Dat is geen probleem, mijn collega die ook zelf een waanzinnig uitgebreid compleet domotica- systeem ontwikkelde (en installeerde :)) heeft ook dubbelpolige TRs gebruikt als enkelpolige met een uitlezing. Dat is wettelijk zeker geen probleem.

In mijn geval sta ik op dubbelpolige voor (bijna) alle lichtpunten (maar bijvoorbeeld niet voor een aantal stopkontakten) omdat mijn kind zeker ook wel eens een lamp zal vervangen zonder de zekeringen af te zetten. Of omdat moeder-de-vrouw dan de lusters staat af te zemen op een alu laddertje met "nog jus op een pool". Maar dat is dus louter voor mijn gemoedsrust en niet uit finaciele of technische overwegingen.
btw: kei-goede tip die Finders,... alleen wel een weekje te laat, wegens reeds bestelling geplaatst ;)

Posted: Mon Aug 08, 2005 3:27 pm
by on4cet
Ik blijf zweren bij dubbelpolige onderbreking ... Ik wil niet dat als de teleruptor uit staat, er nog IETS op één van de draden zit ...

Inderdaad, zoals een vorige poster het zei, gemoedsrust en veiligheid !!!


Bart

Posted: Tue Aug 09, 2005 12:01 pm
by JeroenB
Ik heb ook lang getwijfeld om eventueel enkelpolig te schakelen. Dubbelpolig is idd veiliger, maar hoeveel veiliger. Het allerveiligst is nog steeds de zekering af te zetten: tijdens het vervangen van de lamp kan iemand die binnenkomt uit gewoonte even de schakelaar indrukken OF soms weet je niet of de lamp nu af of aan staat. Een ander argument is dat je toch al erg domme dingen moet doen om tijdens het vervangen van een lamp in contact te komen met de één van de polen, laat staan de permanente pool als je die in het verste punt van een (gloeilamp)fitting steekt. Tl-verlichting of 12V halogeenverlichting is ook geen probleem omdat de transfo/belasting de stroom toch al tegen houdt. Als het dan toch gebeurt dat je een schok krijgt is het in 99+% van de gevallen niet ernstig (heb zelf veel met elektriciteit geëxperimenteerd en dus ook af en toe eens aan gehangen ;) ) en het is een waarschuwing dat je dom bezig was en in het vervolg de zekering maar beter uitzet. Ik denk ook dat van al de mensen die al eens aan de draad hebben gehangen, de stroom uit een stopcontact gekregen hebben (slecht apparaat, draad beschadigd, domweg experimenteren ;) ) .
Dit is geen pleidooi voor enkelvoudige schakelaars, maar ik wil wel het gevaar ervan relativeren en de gemoedsrust van zij die toch enkelpolige lichtschakelaars in huis hebben (de meesten) teruggeven.
PS in natte omgevingen ga ik wel dubbelpolige schakelaars voorzien al is het niet meer nodig volgens de wetgeving.

Mvg
Jeroen